Terug

Als starters een klushuis kopen, Elodie en Joris boksten het voor elkaar!

Elodie (27) woont samen met haar vriend Joris inmiddels drie weken in Roosendaal. Anderhalf jaar geleden kochten ze samen hun eerste huisje. De afgelopen tijd was het vooral klussen, klussen en nog eens klussen. De weekenden werden niet langer gevuld met feestelijke gelegenheden. In tegendeel, de alcoholische versnaperingen werden verruild voor hamers, verfkwasten, boren en schuurpapier. Met als resultaat: een afgewerkt huis mét garage en genoeg ruimte. Precies zoals ze dat wilde. De voorkeur ging eerder uit naar Breda, maar met een overspannen woningmarkt hebben starters het nu eenmaal niet voor het kiezen. De prijsklasse in Breda was te hoog en Roosendaal was een stuk goedkoper. Gelukkig viel de zoektocht mee, want binnen een half jaar was het beet en kon de verbouwing beginnen. Hun drijfveer: een goede voorbereiding is het halve werk!

Elodie bij huis

Geluk bij een ongeluk

Dat het corona was, maakte Elodie dan ook niet veel uit. “Met corona hadden we juist geluk, omdat ik niet het gevoel had dat ik feestjes hoefde te missen”, vertelt ze. Daar stond wel tegenover dat van uitrusten weinig terecht kwam. “Iedere avond waren we aan het klussen. Uit het werk gingen we snel eten en meteen door naar ons klushuis.” Alles werd aangepakt. “Al-les van boven tot beneden”, vertelt Elodie die nog maar net is bijgekomen van de klusperiode. “Ik ben anderhalf jaar bezig geweest met schuren en schilderen. De kozijnen gingen van bruin naar antraciet. Alles is gestuct, we hebben een nieuwe wc, nieuwe keuken en ga zo maar door.” Na ruim anderhalf jaar verbouwen kon het stel eindelijk intrekken.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Je raadt het reeds: om een huis te kunnen kopen heb je genoeg spaargeld nodig. Al vanaf haar twintigste is Elodie bewuster omgegaan met haar geld. En later toen ze een vaste baan kreeg, werd oppotten alleen maar makkelijker. “We wisten al gauw dat we een klushuisje wilden, omdat we best handig zijn en zodat we het naar eigen smaak konden maken. Om dat te kunnen realiseren, heb je aardig wat spaarcentjes nodig.”

Geen-idee

Als starter kan het knaplastig zijn om een inschatting te maken van wat alles bij elkaar gaat kosten. Maar wel zo handig om te weten, want op onvoorziene kosten zit niemand te wachten. Elodie en Joris hebben om te beginnen de vaste lasten op een rijtje gezet. “Als starter heb je gewoon geen-idee. Dus we hebben bij familie en vrienden een beetje rondgevraagd wat hun precies aan vaste lasten kwijt zijn.” Dit is goed om te weten, zodat er bij het aanvragen van de hypotheek rekening mee gehouden kan worden. Een zo hoog mogelijke hypotheek klinkt aantrekkelijk, maar het moet natuurlijk in combinatie met de vaste lasten wel haalbaar zijn. 

Isoleren kun je leren

Ondanks dat het hen niet ontbrak aan de nodige voorbereidingen, werden Elodie en Joris toch nog geconfronteerd met hoge onvoorziene kosten.  Zo is het niet onverstandig om je huis goed te isoleren en om gebruik te maken van dubbelglas. In een oud huis zijn dit nodige vervangers, maar uiteraard mét een prijskaartje. Hoewel de aanschafkosten hoog zijn, kun je hier wel flink op besparen. Een huis dat niet geïsoleerd is, verliest namelijk zo’n 20% warmte via muren en maar liefst 30% warmte via het dak. 1 Je kunt je voorstellen dat dit niet ten goede komt aan de gasrekening. En wat betreft dubbelglas, je voorkomt niet alleen warmteverlies, ook blijft je woning in de warme zomermaanden een stuk koeler. 2 Energiekosten van een airconditioning of ventilator zullen dan in ieder geval niet de spuigaten uitlopen. En mocht je toch ook die kosten nog willen drukken, dan zijn zonnepanelen natuurlijk geen overbodige luxe. Want ook hier hebben Elodie en Joris aan gedacht. Hiermee kunnen ze zo’n 600 euro per jaar besparen en verdienen ze de panelen al binnen tien jaar terug.3

Beter een goeie buur, dan een verre vriend

Of moeten we zeggen; beter een hándige buur dan een verre vriend? Elodie vindt van wel. “Wij hebben veel geld kunnen besparen door in de vriendenkring te kijken. Zo is de buurman van Joris loodgieter en is een andere vriend timmerman. Zij konden dan meekijken en dat was erg fijn en natuurlijk super lief.” Als je dat niet hebt, dan kunnen die onverwachtse kosten erg hoog oplopen.” En al helemaal als er experts ingehuurd moeten worden.

Inmiddels wonen Elodie en Joris drie weken in hun nieuwe huis. “In het begin was het een soort vakantiehuis-idee”, vertelt Elodie lachend. Na altijd thuis gewoond te hebben, is dit natuurlijk een erg bijzondere stap.

1 Wat is isolatie
2 Voordelen van dubbelglas.
3 De voordelen van zonnepanelen

 

geschreven door: Mariska Bezemer

Terug