Terug

Indra over haar zieke zoon: “Zijn eerste jaar was heel moeilijk en maakte mij onzeker over alles”

Indra Frishert (40), commercieel directeur bij Dazure dacht dat ze alles aankon. Tot haar zoon werd geboren en ernstig ziek bleek. De stress en de zorgen hielden haar in de greep. Het bracht haar op het idee om kinderopvang aan kantoor te organiseren. “Als ik chagrijnig was of een slecht gesprek had gehad, liep ik wel eens naar de kinderen. Door daar te zijn, vergat ik even alles.”

Indra

Indra Frishert (40) rolde al op haar 20e de verzekeringswereld in. In die tijd leerde ze haar huidige compagnon Odette Bakker kennen, waarmee ze inmiddels 12,5 jaar het bedrijf Dazure runt. Hun gedeelde passie voor verzekeringen vormt het fundament van het bedrijf. “In alles voeren wij de menselijke maat door, wanneer je producten maakt voor je eigen moeder voldoen ze altijd’’ vertelt Indra. Als voorzitster van de Raad van Bestuur van het New Financial Forum staat zij voor een nieuwe economie waar circulair, sociaal, inclusief en verantwoord ondernemen de belangrijkste kernwaarden zijn.

Van voorspoed naar tegenspoed

Negen jaar geleden beviel Indra van haar eerste kindje, zoon Finian. De bevalling verliep voorspoedig, maar helaas was de ‘roze wolk’ snel verdwenen. Finian kreeg verhoging en moest een nachtje ter observatie in het ziekenhuis blijven. Die nacht nam de koorts flink toe. “Vanaf dat moment werd alles alleen maar erger,” vertelt Indra.

Verschillende diagnoses

“Het was onduidelijk wat er precies met hem aan de hand was. Het ene onderzoek na het andere volgde en wij maar wachten op antwoorden. In eerste instantie kreeg hij de diagnose taaislijmziekte. Een heftige ziekte, het zou betekenen dat hij niet oud zou worden. Thuis probeerden we het nieuws te verwerken. Dat duurde maar kort, want hij verslechterde weer en moest met de ambulance met spoed naar het Sophia Kinderziekenhuis.” Na allerlei onderzoeken bleek dat Finian geen taaislijmziekte, maar de ziekte van Hirschsprung had. Een zeldzame aangeboren afwijking van de dikke darm, waarbij bepaalde zenuwen in de darmwand ontbreken.

Stressvolle periode

“Deze nieuwe diagnose zorgde voor veel verwarring. Ik was moe, sliep weinig en was vooral erg onzeker. Deze ziekte is zo zeldzaam, ik had geen idee hoe de toekomst eruit zou zien voor hem. In zo’n situatie is Google niet bepaald je beste vriend. Uiteindelijk zorgden een buikoperatie waarbij het slechte deel van zijn darm verwijderd werd  en heel veel  darmspoelingen ervoor dat Finian geen verstoppingen meer zou hebben.” Indra en haar man hoopten hiermee een moeilijke en stressvolle periode af te kunnen sluiten. “Dat viel vies tegen. De stress rondom de geboorte van Finian en zijn ziekte hadden kleine trauma’s veroorzaakt. Ik heb ongeveer een jaar coaching nodig gehad om alles te verwerken want ik wilde voorkomen dat ik een onzekere en overbezorgde moeder zou worden.”

Coaching

De coaching zorgde voor nieuwe inzichten. “Ik heb geleerd dat stilstaan bij je gevoelens heel belangrijk is. Ik stond de hele tijd in de vechtmodus en ging maar door. Ik gunde mezelf niet de tijd om verdrietig te zijn. Ik sloot ook mijn man buiten door mijn gevoelens niet te delen. Tijdens de coaching heb ik geleerd dat ik bij een aantal personen wél  het achterste van mijn tong moet laten zien. Dat is goed voor een mens.”

“Ik besefte ook dat ik  dingen meer naar mijn hand moest gaan zetten en dat ik nog meer moest  vertrouwen op mijn gevoel. Zo ontstond het idee van een eigen kinderopvang op kantoor. Ik was bang dat mijn zoon in een reguliere opvang te weinig aandacht zou krijgen. We richtten een ruimte in ons pand in als opvang en huurden twee leidsters in. De groep groeide uit tot dertien kinderen. Als ik chagrijnig was of een slecht gesprek had gehad, liep ik wel eens bij ze langs. Door daar te zijn, vergat ik alles even.”

Financiële zorgen

De situatie met Finian zette  Indra ook aan het denken over haar financiën.. Als zelfstandig ondernemer heb je niet automatisch een vangnet. “En je wilt op zo’n moment alleen bezig zijn met je kind en niet met de financiële gevolgen van het niet werken. De zorgkosten van Finian werden gelukkig allemaal vergoed, maar doordat ik veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht en voor Finian moest zorgen, kon ik minder werken.” Achteraf gezien had ik het fijn gevonden als ik me ook hiervoor had kunnen verzekeren. Nu maakt Indra zich hard om productoplossingen aan te  bieden die verder gaan dan de standaard.

Inmiddels zijn we nu negen jaar verder. Het gaat gelukkig heel goed met Finian, die nu de grote broer is van zijn jongere broertje en zusje.

 

Geschreven door: Mariska Bezemer

Terug